"Sweat is the best cardiovascular agent known to man."
လူ႔နွလံုးနွင့္ေသြးေၾကာမ်ားက်န္းမာၾကံ႔ခိုင္ေရးအတြက္ေခၽြးသည္အေကာင္းဆံုးေဆးျဖစ္သည္။
စတင္းဖို႔နွလံုးအထူးကုဆရာ၀န္
လူတိုင္းမိမိတို႔၏ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုမွန္မွန္တိုင္းတာမွတ္သားထားသင့္ပါသည္။ေသြးေပါင္ခ်ိန္ျခင္း
သည္မိမိက်န္းမာေရးအတြက္အလြယ္ကူဆံုးနွင့္အလြန္ထိေရာက္ေသာၾကိဳတင္စစ္ေဆးမွဳပင္ျဖစ္
ပါသည္။
ေအာက္ေသြးေပါင္ခ်ိန္၀မွ၃၅mmHgသည္အႏၱရာယ္ရွိေသာအေျခအေနျဖစ္သည္။
အေပၚေသြး၉၀မွ၅၀/ေအာက္ေသြး၃၅မွ၆၀mmHgသည္Hypotension/low blood pressure
ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ေနျခင္းျဖစ္သည္။၆၀/45mmHgျဖစ္လွ်င္ေခါင္းမူးကာမူးလဲေနတတ္သည္။၈၀မွ
၅၅mmHgသည္ႏြမ္းနယ္အားေပ်ာ့ေနတတ္သည္။
အေပၚေသြး၉၀မွ၁၀၀/ေအာက္ေသြး၆၀မွ၆၅mmHgကိုLow normalအနိမ့္ပံုမွန္ေသြးေပါင္ခ်ိန္ဟုေခၚ
ပါသည္။ယင္းကိုအားကစားသမားမ်ား၊ကေလးငယ္မ်ားတြင္ေတြ႔ရတတ္သည္။
အေပၚေသြး၁၀၀မွ၁၁၀/အာက္ေသြး၆၅မွ၇၀mmHgကိုStrenuousexerciseခြန္အားစိုက္ထုတ္ရ
ေသာလွဳပ္ရွားမွဳအျပီးမွာေတြ႔ရတတ္သည္။
အေပၚေသြး၁၁၀မွ၁၂၀/ေအာက္ေသြး၇၀မွ၈၀mmHgသည္ Normal Blood pressure-ပံုမွန္ေသြးေပါင္
ခ်ိန္ျဖစ္သည္။
အေပၚေသြး၁၂၀/ေအာက္ေသြး၈၀mmHgကို suggested optimalပံုမွန္ေသြးေပါင္ခ်ိန္/ရွိသင့္ေသာအခ်ိန္
ေသြးေပါင္ခ်ိန္အျဖစ္မွတ္ယူပါသည္။
၁၂၀မွ၁၃၀/၈၀မွ၈၅mmHgကိုညေနေသြးေပါင္ခ်ိန္၊အငန္စာ၊အဆီစာမ်ားမစားရေသးခင္ေသြးေပါင္ခ်ိန္အျဖစ္
ေတြ႔ရတတ္သည္။
၁၃၀မွ၁၄၀/၈၅မွ၉၀mmHgကိုhigh normalပံုမွန္အျမင့္ေသြးေပါင္ခ်ိန္ဟုေခၚပါသည္။
၁၄၀မွ၉၀mmHgသည္Borderlineေဘာ္ဒါလိုင္းပံုမွန္နွင့္ေသြးတိုးၾကားေသြးေပါင္ခ်ိန္ျဖစ္သည္။
၁၄၀မွ၁၅၀/၉၀mmHgကိုHypertension/high Blood pressure-ေသြးတိုး/ေသြးေပါင္ခ်ိန္ျမွင့္
တက္ျခင္းဟုေခၚပါသည္။
၁၅၀မွ၁၆၀/၉၅မွ၁၀၀mmHgသည္MorningBpနံနက္ခင္းေသြးေပါင္ခ်ိန္၊အငန္စာ၊အဆီစာမ်ားစားျပီး
ရွိတတ္သည့္ေသြးေပါင္ခ်ိန္ျဖစ္သည္။
၁၄၀မွ၁၆၀/၉၀မွ၁၀၀mmHgသည္Mild Stage1ေသြးတိုး(အနုစား)အဆင့္(၁)ျဖစ္သည္။
၁၆၀မွ၁၇၀/၁၀၀မွ၁၁၀mmHgသည္Requires treatment ္ေဆးကုသမွဳခံယူရန္လိုအပ္ေသာအေျခအေနျဖစ္သည္။
၁၆၀မွ၁၈၀/၁၀၀သည္ပံုမွန္အဆင့္ေသြးတိုးအဆင့္(၂)ျဖစ္သည္။
၁၈၀မွ၂၁၀ ၁၁၀ ၁၃၅သည္ျပင္းထန္ေသြးတိုးအဆင့္(၃)ျဖစ္သည္။ေသာကဖိစီးျခင္း၊အျငိမ္ေနတတ္ျခင္း၊
အစားမဆင္ျခင္ျခင္း၊ေဆးကုသမွဳမခံယူျခင္းစသည္တို႔ေၾကာင့္၊နွလံုးနွင့္ေသြးတိုးဆိုင္ရာထိခိုက္ခံရမွုမ်ား၊
နွလံုးေသြးေၾကာပိတ္မွဳ၊ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္ပ်က္စီးမွဳ၊ေလျဖတ္မွဳစ၍ေသဆံုးသည္အထိျဖစ္နိုင္ပါသည္။
၂၁၀မွ၂၃၀ ၁၂၅မွ၁၃၅သည္အလြန္ျပင္းထန္ေသြးတိုးအဆင့္(၄)ျဖစ္သည္။ယင္းသည္အသက္အႏၱရာယ္
အရွိဆံုးအေျခအေနျဖစ္ပါသည္။
ယခင္ကေသြးတိုးေရာဂါအဆင့္ဆင့္သတ္မွတ္ရာတြင္၁၄၀မွ၁၆၀ ၉၀မွ၁၀၀ကိုအနုစားေသြးတိုး
၁၇၀မွ၁၉၀ ၁၀၅မွ၁၁၅ကိုပံုမွန္အဆင့္ေသြးတိုး
၁၉၀မွ၂၃၀ ၁၁၅မွ၁၃၅ကိုျပင္းထန္ေသြးတိုးဟုသတ္မွတ္ခဲ့ပါသည္။ယခုအခါေဖာ္ျပျပီးသကဲ့သို႔
စသည္ျဖင့္သတ္မွတ္ပါသည္။
ေသြးတိုးအတြက္NO
ဆားငန္ဓာတ္လြန္ကဲစာမ်ား၊ဆားအသင့္အတင့္ပါအစာမ်ား၊
ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ဓာတ္မပါေသာအဆီမ်ား၊ေခၚျပည့္၀အဆီေလွ်ာ့ထားပါသည္ဆိုေသာအစားမ်ား
အသားဓာတ္ေလွ်ာ့ထားသည္ဆိုေသာအစာမ်ား။
ေသြးတိုးအတြက္Yes
ပိုတက္စီယမ္၊ကယ္လ္စီယမ္ျမင့္မားေသာအစာမ်ား၊ပန္းသီး
ေထာပတ္သီး၊ငွက္ေပ်ာသီး၊ပန္းေဂၚဖီထုပ္၊ငါး၊စပ်စ္သီး၊ေကြကာအုပ္၊မုေယာဂ်ံဳစပါး၊လိေမၼာ္သီးရည္၊ေရ။
အျခားYesအစာမ်ား
အမိုင္နိုအက္စစ္ဓာတ္မ်ား
C0-Q10 -120mg
Carnitine(ကာနီတင္း) -1000mg
Taurine(ေတာ္ရင္း) -500mg
အဆီဓာတ္မ်ား
Flaz oil 1 tb1(Flax=ဂုန္ေလွ်ာ္ပင္)
Fish oil(ငါးအဆီ) -EPA 600mg
Fish oil -DHA 400mg
(ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား)
Hawthorne berry(အနီေရာင္ဘယ္ရီသီး)1.5gm
Garlic(ၾကက္သြန္ျဖဴ)tb1(Selenium)ဆယ္လီနီယမ္ၾကြယ္၀သည္။
သတၳဳဓာတ္မ်ား
ကယ္လ္စီယမ္ 666mg
မဂၢနီဆီယမ္ 266mg
ပိုတက္စီယမ္ 2500mg
ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား
ဗီတာမင္C 500mg
ဗီတာမင္E 200mg
ဘီကြန္ပလက္ Big mg
ေဖာလစ္အက္စစ္ 200mg
နိုင္ယာစင္ 50mg
ေသြးေပါင္က်ေစနိုင္ေသာနည္းလမ္းမ်ား
(BP-Lowering Tactics)
၁။ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ။
၂။ကိုယ္အေလးခ်ိန္ပိုေနလွ်င္ေလ်ာ့ခ်ပါ။
၃။ပံုမွန္ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။
၄။ဆားေလွ်ာ့စားပါ။
၅။အသားဓာတ္ေလွ်ာ့စားပါ။
၆။ကဖင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါေသာအစာမ်ားမစားပါနွင့္။
၇။အိပ္ေရး၀ေအာင္အိပ္ပါ။အိပ္ေပ်ာ္ေအာင္အိပ္ပါ။ပိုျပီးလည္းမအိပ္ပါနွင့္။
၈။ျပည့္ျပည့္၀၀အနားယူပါ။
၉။တရားထိုင္၊ပုတီးစိပ္၊စိတ္ေအးခ်မ္းစြာထားပါ။
ေသြးတိုးေရာဂါနွင့္ေသြးတိုးေနမွဳကင္းရွင္းျခင္းသည္အနာေရာဂါမ်ားစြာကိုကင္းရွင္းေစျခင္း၊ကာကြယ္ေစ
နိုင္ျခင္းျဖစ္ေလရာ၊လူတိုင္းမိမိ၏ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုပံုမွန္တိုင္းတာျပီးစနစ္တက်မွတ္သား၊မွတ္တမ္းျပဳထား
သင့္ၾကပါေၾကာင္းတိုက္တြန္းလိုပါသည္။အပူခ်ိန္သိပ္ျပင္းထန္ေနခ်ိန္မွာေသြးတိုးေရာဂါေၾကာင့္စိတ္ညစ္
ေနၾကသူေတြအတြက္ရည္ရြယ္လိုက္ပါသည္။
ေက်းဇူး
ReplyDelete