Thursday, February 14, 2008

ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ရန္လြယ္ကူေသာနည္းလမ္း(၈)ခ်က္

ကင္ဆာဆိုတာကိုရုပ္ရွင္ထဲမွာေတာ့မျကာမျကာ၊ျကားဖူးေနပါတယ္။ရုပ္ရွင္ထဲမွာတစ္ေယာက္ေယာက္ေရာဂါရွိရင္
ကင္ဆာဆိုတာကမ်ားပါရဲ့။အသိမိတ္ေဆြလူျကီးသူမတခ်ိဳ့လဲကင္ဆာေျကာင့္ဆံုးသြားတယ္ျကားဖူးပါတယ္။ဒါေပမဲ့
ကင္ဆာဆိုတာဘယ္ေလာက္ေျကာက္စရာေကာင္းသလဲ၊ကၽြန္မတကယ္မသိခဲ့တာပါ။ကၽြန္မမားမားမွာကင္ဆာျဖစ္
ေနတယ္ဆိုတာသိလိုက္ရတဲ့အခ်ိန္မွာ၊ကၽြန္မရဲ့ေန့ရက္ေတြဟာကၽြမ္းထိုးေမွာက္ခုန္ျဖစ္သြားခဲ့ပါတယ္။ဆရာ၀န္က
(၆)လပဲခံေတာ.မယ္ေျပာတယ္လို့သိရခ်ိန္မွာ၊ေန့စဥ္မ်က္ရည္နဲ့မ်က္ခြက္ေပါ.့။အလုပ္မွာခင္ေနတဲ့လူေတြမ်ားလြန္း
ေတာ့လူတိုင္းေလာက္နီးနီးကဒီသတင္းကိုေမးျကပါတယ္။ေမးတိုင္း၊ေျဖတိုင္းကၽြန္မငိုရပါတယ္။ေနာက္ဆံုးမွာ
အလုပ္ကထြက္ျပီးတျခားအလုပ္ကိုေျပာင္းပစ္လိုက္တဲ့အထိကို၊နာနာက်င္က်င္၊၀မ္းနည္းေျကကြဲရပါတယ္။
မားမားကရင္သားကင္ဆာျဖစ္တာပါ။ကင္ဆာဆဲလ္ေတြဟာေက်ာက္ကပ္ထိေရာက္သြားခဲ့ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့မားမားခုထိအသက္ရွင္ေနဆဲပါ။ထူးထူးဆန္းဆန္းေက်ာက္ကပ္မွာလံုး၀ရွာမေတြ့ေတာ့ပဲေသြးထဲမွာ၆%ပဲ
က်န္ေတာ့တဲ့အထိေကာင္းလာခဲ့ပါတယ္။အစြမ္းထက္လွတဲ့ျမန္မာေဆးေတြေျကာင့္ပါ။ဒီအေျကာင္းကိုကၽြန္မေသ
ခ်ာေရးပါဦးမယ္။အခုေတာ့သူငယ္ခ်င္းတို့ျကိဳတင္ကာကြယ္နိုင္ဖို.ေရးလိုက္ပါရေစ။"အာေရာဂ်ံမဂၢဇင္း"ထဲကပါ။
ေရးသူက"ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး"ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ငါးစားပါ။


ငါးမ်ားမ်ားစားတဲ့သူေတြဟာငါးနည္းနည္းစားတဲ့သူေတြထက္၊အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခထက္၀က္သာရွိတယ္လို့
ျဗိတိန္မွသုေတသနျပဳသူေတြကေဖာ္ျပထားပါတယ္။ဆန့္က်င္ဘက္အေနနဲ့၊အနီေရာင္အသားေတြကို၊မျကာခဏ
စားသူေတြဟာအဆုတ္၊အူမျကီးနဲ့သားျမတ္ကင္ဆာပိုျဖစ္တယ္လို့၊အဲဒီေလ့လာသူေတြကေျပာပါတယ္။အမဲသားမွာ
ျပည့္၀ဆီ(က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းတဲ့အဆီ)ေတြမ်ားစြာပါ၀င္ျပီး၊ငါးေတြမွာေတြ့ရတဲ့က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳ
တဲ့)Omega-3အဆီေတြလံုး၀မပါ၀င္တဲ့အတြက္လို့ဆိုပါတယ္။

၂။ေကာ္ဖီေသာက္ပါ။

ေန့စဥ္ေကာ္ဖီ၁၆ေအာင္စေလာက္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္အသည္းကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခ၄၃ရာခိုင္နွဳန္း၊ေလ်ာ့နိုင္တယ္
လို့ဆြီဒင္မွသူေတသနျပဳသူေတြကလူေပါင္းေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာကို၊ေလ့လာအျပီးမွာထုတ္ေဖာ္ခဲ့ပါတယ္။ေကာ္ဖီမွာ
ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္တဲ့ပစၥည္းေတြကိုရပ္တန့္နိုင္တဲ့ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း(Antioxidants)ေတြျမင့္မားပါ၀င္လာ
တယ္လို့သိပံၸပညာရွင္ေတြကရွင္းျပပါတယ္။

၃။လက္ဖက္ရည္(Green tea) ေသာက္ပါ။

လက္ဖက္ေျခာက္မွာပါ၀င္တဲ့အစြမ္းထက္Polyphenolsေတြဟာသားျမတ္၊အသည္း၊ဆီးက်ိတ္၊အူမျကီး၊အဆုတ္
ပန္ကရိယနဲ့အေရျပားကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုသတ္ပစ္နိုင္တယ္လို့ဓာတ္ခြဲခန္းေတြေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္း(Greentea)ေတြဟာကင္ဆာcellတြင္ေသြးေရာက္ရွိမွဳကိုဖ်က္စီးနိုင္တယ္လို့အေမရိကန္ကင္ဆာ
ကုသေရးဗဟိုဌာနမွTimothyကေျပာပါတယ္။လက္ဖက္ရည္မ်ားမ်ားေသာက္ရင္မ်ားမ်ားကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။
လက္ဖက္ပင္ေပၚကဆြတ္ခူးစလက္ဖက္ကိုေသာက္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။နည္းပညာနဲ့ျပဳလုပ္ရတာနည္းေလ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြအစြမ္းထက္ေလလို့Oregonတကၠသိုလ္မွသုေတသနျပဳသူေတြကဆိုပါတယ္။

၄။ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္မ်ားမ်ားစားပါ။

နည္းမ်ိဳးေပါင္း၄၀ေက်ာ္ေလ့လာမွုေတြအရေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္၊ေကြကာအုတ္နဲ့ဆန္လံုးညိဳလိုမ်ိဳးေကာက္နွ့ံ
တစ္ခုလံုးပါတဲ့အစာေတြကိုေန့စဥ္သံုးပံုစားေပးျခင္းဟာကင္ဆာေရာဂါမ်ိဳးစံုကို၃၄ရာခိုင္နွဳန္းေလ်ာ့နည္းေစ
တယ္လို့သိရပါတယ္။သစ္ျကားသီး၊ဗာဒံသီးလိုအခြံမာသီးေတြမွာလည္းသားျမတ္ကင္ဆာကိုတားနိုင္တဲ့ျဒပ္ေပါင္း
ေတြပါ၀င္ပါတယ္။အမွ်င္ဓာတ္ေတြလဲရေစပါတယ္။ေကာက္နွံတစ္ခုလံုးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။
ေန့စဥ္၃၀ဂရမ္စားေပးရင္ဓမၼတာေသြးမဆံုးခင္အမ်ိဳးသမီးေတြမွာသားျမတ္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခထက္၀က္
ေလ်ာ့ေပးနိုင္ပါတယ္။အမွ်င္နဲ့ဆက္စပ္ေနတျဲ့ဒပ္ေပါင္းIP6မွာကင္ဆာတြန္းလွန္နိုင္တဲ့ဂုဏ္သတၱိေတြပါ၀င္
ပါတယ္။

၅။အားျဖည့္ထားတဲ့ေကာက္နွံေတြစားပါ။

တစ္ခြက္စာမွာဗီတာမင္D40IUအားျဖည့္ထားတဲ့Cerealေတြဟာအူမျကီးကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခ၅၀ရာခိုင္နွဳန္း
နဲ့သားျမတ္၊ဒါမွမဟုတ္မမ်ိဳးဥကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခကို၂၅ရာခိုင္နွဳန္းေလ်ာ့နိုင္တယ္လို့ေလ့လာသူေတြကဆိုပါတယ္။
သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါ။သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္အူမျကီးနဲ့ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာcellေတြျကီးထြားမွဳကိုဖ်က္ဆီးနိုင္
ပါတယ္။အဆုတ္ကင္ဆာကိုလည္းရပ္တန့္နိုင္ပါတယ္။

၆။ဒီလိုဟင္းခ်က္စားပါ။

ငါး၊ျကက္သားနဲ့အျဖဴေရာင္အသားေတြကိုဟင္းမခ်က္ခင္မွာလိေမၼာ္ရည္၊နွမ္းဆီမဲ၊ငရုတ္သီးမွဳန့္၊ဓားျပားရိုက္ထား
တဲ့ျကက္သြန္ျဖဴန့ဲခ်င္းကိုနည္းနည္းစိမ္ျပီးေခတၱခဏနွပ္ထားပါကသင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္းcellအားလံုးကုိေရာဂါမွ
ကာကြယ္နိုင္တယ္လို့louisianeတကၠသိုလ္မွသုေတသနျပဳသူေတြကေဖာ္ထုတ္လိုက္ပါတယ္။လိေမၼာ္ရည္မွာ
ပါ၀င္တဲ့ျဒပ္ေပါင္းကDNAပ်က္စီးမွဳကိုတားျမစ္နိုင္ပါတယ္။ခ်င္းဟာအေရျပားကင္ဆာနဲ့သားျဖတ္ကင္ဆာcell
ေတြျကီးထြားမွဳကိုရပ္တန့္နိုင္ပါတယ္။ငရုတ္သီးဟာေသြးျဖဴဥကင္ဆာဆဲလ္ကိုသတ္ပစ္နိုင္ျပီးျကက္သြန္ျဖဴဟာ
ကင္ဆာျဖစ္နိုင္တဲ့အရာေတြနဲ့ဓာတ္တိုးပစၥည္းကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၇။အေရာင္မ်ိဳးစံုစားပါ။

အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ဂ်ံဳနဲ့လုပ္ထားတဲ့အျဖဴေရာင္ေပါင္မုန့္ေတြဟာ၊ေသြးတြင္းသျကားအဆင့္ျမင့္တက္ေစျပီးကင္ဆာ
ေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခေတြ၊ျမင့္မားေစပါတယ္။ဆန့္က်င္ဘက္အေနနဲ့၊အေရာင္မ်ိဳးစံုရွိတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္။သစ္သီး၀လံ
နဲ့ေကာက္နွံတစ္ခုလံုးမွာအာဟာရဓာတ္မ်ိဳးစံုေထာင္ေသာင္းမ်ားစြာပါျပီး၊နည္းမ်ိဳးစံုနဲ့ကင္ဆာေတြကိုတြန္းလွန္
ေပးပါတယ္။ခရမ္းသီး၊ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြမွာပါ၀င္တဲ့၊ခရမ္းေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့၊ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းAnthocyanins
ဟာအသည္းကင္ဆာcellေတြျကီးထြားမွဳကိုရပ္တန့္နိုင္တယ္လို့ေလ့လာသူေတြေတြ့ရွိခဲ့ပါတယ္။

၈။အစိမ္းေရာင္ေဂၚဖီကိုေပါင္းစားပါ။

အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ၊ေဂၚဖီထုတ္နဲ့ေဂၚဖီပန္းေတြအားလံုးမွာကင္ဆာကိုတြန္းလွန္နိုင္တဲ့၊ျဒပ္ေပါင္းေတြပါ၀င္ျပီး
ျပဳတ္စားျခင္းျဖင့္အဲဒီျဒပ္ေပါင္း(၇၇)ရာခိုင္နွဳန္းပ်က္စီးသြားနိုင္တယ္လို့ပ်က္စီးသြားနိုင္တယ္လို့သိပၸံပညာရွင္ေတြက
ဆိုပါတယ္။ျပဳတ္စားမယ့္အစားေရေႏြးေငြ့နဲ့ေပါင္းစားပါ။ဒါမွမဟုတ္မက်က္တက်က္ေျကာ္စားရင္ေရာဂါတြန္းလွန္နိုင္
တဲ့အစြမ္းေတြအမ်ားျကီးက်န္ရွိပါမယ္တဲ့။

ကင္ဆာကာကြယ္ဖို့ပိုမိုလြယ္ကူတဲ့နည္းလမ္းမ်ား

ေဆာ္ဒါအခ်ိဳရည္ေတြမေသာက္ပါနဲ့။

ေန့စဥ္ေဆာ္ဒါပါ၀င္တဲ့အခ်ိဳရည္တစ္ေန့တစ္ဘူးဒါမွမဟုတ္၊ပိုျပီးေသာက္ပါကင္ဆာေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခ
နွစ္ဆပိုပါတယ္။

အိမ္သန့္ရွင္းေရးလုပ္ပါ။

ဖုန္စုပ္စက္နဲ့သန့္ရွင္းလုပ္ျခင္းနဲ့ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားစြာရတဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြဟာသားျမတ္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခ(၃၀)ရာ
ခိုင္နွဳန္းနဲ့အူမျကီးကင္ဆာျဖစ္နိုင္(၂၂)ရာခိုင္နွဳန္းေလ်ာ့သြားပါတယ္။

အိပ္ရာ၀င္ပါ။

တစ္ပတ္ကိုနွစ္ျကိမ္ေလာက္အိပ္ရာ၀င္ေနာက္က်တာအထူးသျဖင့္မီးေရာင္ေတာက္ေတာက္ေအာက္မွာ၊ထိုင္ေန
တာဒါမွမဟုတ္TVျကည့္ေနတာဟာသားျမတ္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခ(၇၀)ရာခိုင္နွဳန္းျမင့္တက္တာနဲ့ဆက္စပ္ေနပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

စကားလံုးေလးေတြအတြက္အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္